Megjelent a Természet Világa legújabb különszáma!

 

A Kalmár-verseny feladatai (2006–2012)

Már kapható a nagyobb újságárus helyeken a Természet Világa legújabb különszáma, amely a TIT Kalmár László Matematika Verseny 2006 és 2012 közötti feladataiknak és megoldásaiknak gyűjteménye. 

 

 

Megvásárolható a Relay és Inmedio árushelyein, az Auschan áruházakban, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Székházában (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.) és a TIT Budapesti Planetáriumban.

 A 160 oldalas különszám ára: 980 Ft.

 ***

Kalmár László (1905–1976) világszerte ismert tudóstanár, az MTA rendes tagja több éven át volt a TIT Matematikai Választmányának elnöke. A Kis Matematikusok Baráti Köre versenyeinek és más, tehetségeket felkutató és felkaroló rendezvények védnökeként, versenybizottságok elnökeként a matematika népszerűsítésének lelkes támogatója volt.

Juhász Péter, a különszám szerkesztője írja a most megjelenő feladatgyűjteményről: „A Kalmár László Matematika Verseny az 5-8. évfolyamok részére 3 fordulós. Az iskolai, majd a megyei forduló után az országos döntőn két feladatsort oldanak meg a versenyzők. Az iskolai fordulót követő megyei fordulón központilag készített feladatsort oldanak meg a versenyzők, és három egységes, központilag készített javítási útmutató alapján történik a javítás, értékelés.

 A Kalmár László Matematika Verseny megyei szintű, illetve döntős feladatsorait és a hozzájuk kapcsolódó javítási útmutatókat 1977-től 2012-ig Urbán János állította össze. Az érdekes, gondolkodtató feladatokat éveken át gyűjtötte, csiszolta, érlelte, alakította. Ebben az alkotómunkában kiváló társa, lektora volt Reiman István, aki a magyar matematikai olimpiai csapat felkészítője volt több évtizeden át. Kiváló és példás együttműködésük a tisztességet és a nyugalmat sugározta. E két neves tanáregyéniség munkája következtében kincset érő versenyfeladatok születtek az általános iskolások számára. Ezek a feladatok a tanult ismeretek rafinált alkalmazását, eredeti gondolkodást, ötletességet és kreativitást igénylő, nyílt végű különleges feladatok.

A két kitűnő szakember a verseny tisztaságának biztosításával, a gyönyörű feladatokkal, azok változatos megoldási módszereivel, a döntős feladatok megoldásainak helyszíni, szóbeli ismertetésével olyan versenykultúrát, igényességet, színvonalat, szellemiséget alakított ki a Kalmár László Matematika Versenyen, melynek ápolása a ma matematikatanárainak értékmentő kötelessége. Összegyűjtött feladataikkal és azok megoldásával tisztelgünk emlékük előtt.

Bízunk abban, hogy az olvasóinknak – legyenek akármilyen idősek – szép élményeket, meglepő ötleteket, hasznosítható ismereteket ad e kiadvány feladatainak tanulmányozása.”